Organizacja transportu bliskiego w chłodni
Jednym z pojęć znanych przedsiębiorcom zajmującym się magazynowaniem różnego rodzaju ładunków jest transport bliski, zwany również transportem wewnętrznym. Taki rodzaj przewożenia towarów charakteryzuje się ograniczonym zasięgiem i najczęściej jest przeprowadzany za pomocą dźwignic i podnośników. Organizując go, trzeba kierować się różnymi wytycznymi w zależności od rodzaju prowadzonej działalności. Na szczególną uwagę zasługuje organizacja transportu bliskiego w chłodni. Co należy wiedzieć na jej temat?
Jakie urządzenia są niezbędne do przeprowadzania transportu bliskiego w chłodni?
Niezależnie od tego, jakie rodzaje ładunków znajdują się w magazynie, konieczne jest zaopatrzenie się w szereg urządzeń i pojazdów, które umożliwią bezpieczne i sprawne przeprowadzanie transportu bliskiego. Zaliczamy do nich między innymi popularne wózki paletowe, które są łatwe w użytkowaniu i zapewniają szybkie przewożenie towarów oraz komfort i niezawodność pracy. Oprócz tego przydatne są też wyciągarki i wciągarki, suwnice oraz żurawie. Dobór urządzeń i pojazdów powinien być uzależniony od potrzeb i możliwości konkretnego przedsiębiorstwa. Chodzi tutaj na przykład o dostępną przestrzeń czy warunki, które trzeba zachować w przypadku konkretnego rodzaju towarów.
Jakie warunki muszą być spełnione podczas transportu bliskiego w chłodni?
Ładunki magazynowane w chłodni charakteryzują się przede wszystkim tym, że wymagają zapewnienia odpowiednio niskiej temperatury. W związku z tym przedsiębiorcy muszą zadbać o to, aby w takich przestrzeniach zastosować rozwiązania, które będą na nie odporne. Mowa tutaj na przykład o tym, że zamiast tradycyjnego okablowania powinny się tam znaleźć połączenia śrubowe albo wtykowe. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w kwestii regałów, ponieważ w innym przypadku mogłyby być kruche i łatwo pękać, co mogłoby skutkować nawet przewracaniem się mebli. Kolejną kwestią jest dopilnowanie, aby zimne powietrze swobodnie przepływało przez cały magazyn i w równym stopniu docierało do wszystkich produktów.
Nie sposób nie wspomnieć też o tym, że łańcuch dostaw musi być w stu procentach nieprzerwany. Dzieje się tak, ponieważ nawet kilkuminutowa przerwa mogłaby skutkować pogorszeniem się jakości produktu, a nawet utratą przydatności do spożycia w przypadku magazynów gromadzących żywność. Chodzi tutaj na przykład o możliwość wygodnego korzystania ze wciągarek, żurawi czy paleciaków. Trasy pojazdów muszą przebiegać w miejscach, w których jest zapewniony odpowiedni poziom chłodzenia, a do tego w miarę możliwości trzeba unikać stacji pośrednich.